Miód lipowy – właściwości
Miód lipowy to dobre źródło energii (100 gram to ok. 300 kalorii), a spożywanie miodu lipowego jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Podobnie jak kwiat lipy miód lipowy był podstawowym składnikiem domowej apteczki naszych babć, niezastąpionym w trakcie przeziębienia. Głównie za sprawą zawartości olejku eterycznego miód ma działanie napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje. Olejek lipowy ma ponadto kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia, ma pozytywny wpływ na koncentrację, a częste spożywanie miodu lipowego redukuje problem bezsenności i obniża poziom codziennego stresu.
Miód lipowy działa też delikatnie moczopędnie, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i mogą go spożywać pomocniczo osoby z chorobami układu krążenia. Swym działaniem wspiera również leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego i chorób reumatycznych.
Źródło: https://www.medonet.pl